tisdag 30 november 2010

Allt som händer på TV är inte sant, Kronofogden. Överskuldsättning och evighetsgälderi är inte en fråga om attityder.

Så jävla korkat, Kronofogden...
 
Kronofogden går ut och varnar för att julklappar kan bli en skuldfälla.
 
Till detta är jag ytterst tveksam. Möjligen har de vetenskapliga belägg för detta och då blir det föremål för en vidare diskussion.
Troligare är dock att det handlar om åsikter från myndighetens sida och om deras attityd gentemot människor som lever "på gränsen". Jag tror t.o.m. att de tror att det handlar om attityder hos de som får sin ansökan beviljad, efter kreditprövning. Om det nu är på det sätt som myndigheten säger, så kanske det snarare är så att det är för lätt att låna pengar i Sverige idag. Kanske uppfyller inte kreditprövningarna de krav som lagstiftaren satt? Vad gör man åt detta? Som vanligt ingenting.
 
Däremot ska man med pekpinnar fördriva vanliga människor, för det är lättare att trycka ner brutna människor än starka finansinstitut.
 
Hur som helst, så tror jag inte att det är någon risk för överskuldsättning, för att man köper julklappar. Måhända kan en sådan skuld som därigenom uppkommit halka med "på ett snöre" i ett senare skede. Det är dock större risk för överskuldsättning att bankerna fortsätter att låna ut över 100% av bostadens värde, att banker under statlig tillsyn får hållas med ockerräntor, att en STOOOR mängd människor lever under fattigdomsgränsen, att sjuka inte får ut sin försäkringsersättning, att Kronofogden tömmer enskildas konton för att ge pengarna till inkassobolag och därigenom skapa statliga skulder. I det senare går man ofta från att vara skuldsatt till att bli överskuldsatt och även evighetsgäldenär.
 
Som systemet idag ser ut så är det myndigheter som skapar evighetsgäldenärer. De har inga incitament för att hjälpa människor att komma ur sitt helvete, men de hjälper ofta till att knuffa en skuldsatt över gränsen till "no return", där man är överskuldsatt och troligtvis även evighetsgäldenär.
 
Vi har tillräckligt mycket erfarenhet i Svenska Gäldenärsföreningen Fresh Start, för att med fog påstå att överskuldsättning och evighetsgälderi, INTE kommer av att man köper julklappar. Det kommer uteslutande av att man drabbas av sjukdom, arbetslöshet, företagskonkurs, dödsfall i familjen o.s.v.
Jag har inte sett en enda som kommit till föreningen som haft problem, som har det p.g.a. julklappsinköp. Jag betvivlar att det är någon annan heller i föreningen som sett det.
 
Man skulle t.ex. kunna börja med att se till att människor i Sverige INTE behövde leva UNDER fattigdomsgränsen.
Dock är det politiska beslut, så det lär ju inte hända detta århundrade... De har ju sitt på det torra och drabbas inte... 
 
Problemet är nog att Kronofogden tittat lite för mycket på "Lyxfällan" och tror att allt som händer på TV är sant.
 
 
 
 
 
 
 
Forum för överskuldsatta: Svenska Gäldenärsföreningen Fresh-Start
 
 
 
 
 
 

1 kommentar: