onsdag 1 december 2010

Ny delgivningslag

Ja, så är då en ny delgivningslag på väg. syftet med denna ska vara att minska frånfället från domstolarna, där tydligen 1 rättegång av 4 tvingas ställas in p.g.a. att en part inte delgivits.
 
Om det är syftet och man uppnår detta genom ändringarna är det ju ganska bra.
 
Problemet är dock att det innebär negativa konsekvenser också, som utifrån ett perspektiv där brott inte begåtts, måste ses som förödande.
 
I dagsläget är det ett ganska så omfattande problem med alla inkassobolag som söker delge skuldsatta sina handlingar. De håller sig sällan helt inom lagens råmärken och uppfattas ofta väldigt negativt hos den drabbade. Inte för att själva delgivningen äger rum, utan HUR den äger rum. Hemfridsbrott och kontaktar med barn är vanligen förekommande.
I dag finns ingenstans att anmäla dessa, då de saknar tillsynsmyndighet. Man får då polisanmäla och bland berörda vet man redan på förhand vad som kommer att stå i polisens beslut; "inget brott som faller under allmänt åtal kan antas ha begåtts". Inte heller är det ovanligt med förfalskningar av mottagandet av en delgivning, där delgivaren helt sonika skrivit under själv med den söktes namn. Detta har många gånger uppdagats i domstol, men leder inte till några konsekvenser för delgivaren.
 
Ändringarna i lagen innebär såvitt jag förstår att myndighetspersoner kommer att ges samma befogenheter som stämningsmän. Idag sköts sådant inom polisväsendet, där en polis kan få stämningsmannaförordnande. Denna krets vidgas nu.
 
Inte nog med det, så vill man att samma företag som idag missköter sig ska få befogenheter som stämningsmän, vilket man från gäldenärshåll fruktar. Även idag finns viss tillsyn på dessa företag, men det har ingen direkt betydelse i praktiken, för att enskilda skall åtnjuta någon form av skydd för sig och sin person. Att det ska bli någon skillnad ang. delgivningar framgent lär det inte finnas några förhoppninigar om. Man menar i förslaget att Länsstyrelsen skall utöva tillsyn och utfärda auktorisation, vilket ska borga för någon form av kvalitet.
Sådan tillsyn fungerar inte idag och lär garanterat inte fungera i framtiden. Det är helt enkelt direkt farligt att ha Intrum Justitia, Alektum Inkasso och Inkassator, springandes ute på stan med stämningsmannaförordnanden.
 
Tyvärr "glömde" man att införa tillsyn över de vanliga delgivningarna, så den cirkusen kommer ju att fortsätta. 
 
Helt åt helvete, rent ut sagt, och direkt livsfarligt!!
 
Tänk om, tänk rätt! Gör om, gör rätt!!!!
 
 
 
 
Andra bloggar i samma ämne:
blogg.segra.se
pluribusevinst.blogspot.com 
 
 
 
Forum för överskuldsatta: Svenska Gäldenärsföreningen Fresh-Start
 
 
 
 
 
 


1 kommentar:

  1. Kan ju inte säga att jag är direkt förvånad. Bara orolig för vad nästa steg ska bli.

    I en trångsynt byråkrati , kan allting hända.

    NoCash

    SvaraRadera