fredag 10 december 2010

Är Sverige så mycket bättre än Eritrea och Kina?

Nobeldagen är här och även utdelningen av Nobels fredspris i Oslo.
 
Pristagaren tillåts inte hämta sitt pris och Kina fördömer de som stöttar pristagaren, Liu Xiaobo.
 
Parallellerna till fallet Assange kan tyvärr inte undgå mig. Där har vi en annan person som också slåss för det fria ordet, för rätten att avslöja sanningen. Även han är fängslad.
 
Precis som Dawit Isaak har han inte anklagats för något brott.
 
Det talas om olika brott som han skulle misstänkas för, men han har inte formellt anklagats för något brott, vilket är en grundförutsättning för att kunna få en rättssäker process och kunna försvara sig.
Nu vet ju alla i Sverige, som på ena eller andra sättet kommit i kontakt med rättsväsendet, att detta är normalt i Sverige. Man kan sitta länge i fängelse utan att bli formellt anklagad för något, vilket ger att man inte har något att förhålla sig till. En anledning till varför man inte tillåter detta i ett rättssystem är för att det är en form av tortyr, vilket i sin tur är olagligt och strider mot mänskliga rättigheter.
 
Och att Dawit Isaak inte ännu är frisläppt är bara en ren och skär skandal. Att Sverige inte agerar är en ännu större skandal. Man säger att man "för samtal", vilket bevisligen är helt verkningslöst, och det skulle också vara intressant att få lite Wikileaks kring de samtalen. Frågan är om de ägt rum överhuvudtaget.
För är det något vi lärt oss efter Wikileaks är att våra statstjänstemän och vår regering, ljuger som en häst travar och gör allt för att hålla hemligheter för vår riksdag. Allt för att eliminera den demokratiska processen.
 
Så här har vi tre personer som på olika sätt är frihetsberövade. Alla tre kämpar för yttrandefriheten och för att avslöja korruption och orättvisor. Ingen av dem är anklagade för något brott.
 
Sverige är inblandat i två av fallen. Även indirekt i det tredje fallet, genom fredspriset. Ett märkligt sammanträffande?
 
Och det märkligaste av allt är att ingen i Sverige verkar tycka att det är galet att regeringen och deras tjänstemän läcker hemlig information till annat land och aktivt ser till att det inte kommer till Riksdagens kännedom.
Våra svenska medier verkar i alla fall inte bry sig, för där är det viktigare med "Idol" och "Nobelmiddagen".
 
Är Sverige då så mycket bättre än Eritrea och Kina?

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar