torsdag 18 november 2010

Nu ändrar HD reglerna kring skuldsanering igen

Högsta Domstolen, som är vår högsta domstol och som fattar suveräna beslut, dvs beslut som inte kan klandras har nu ändrat i reglerna kring skuldsaneringen.
Det finns bl.a. ett kriterium för att få skuldsanering och det är att man själv inte kan betala skulderna inom överskådlig tid. Överskådlig tid har förut varit 10-12år. Nu har HD bestämt att överskådlig tid är minst 15år. Jag vet dock inte för vem det är överskådligt med 15år. Jag vet heller inte om det är rimligt att först ha haft skulder hos KFM i 5-15år för att sedan få avslag på sin skuldsanering för att skulderna kan betalas inom 15år. I domen framkommer det också uttryckligen att man vid bedömningen skall ställa kravet att skulderna i princip aldrig skall kunna betalas för att man ska vara aktuell för skuldsanering. I realiteten innebär alltså domen att överskådlig tid numer är aldrig.
 
En fråga dyker såklart upp i mitt huvud när domslutet går på tvären mot vad lagstiftaren sagt och uttryckt. Bedriver HD numer en politisk agenda i egen sak? Har domstolen erhållit någon form av fördel för detta ställningstagande? Inkassobranschen är ju som bekant en mycket rik bransch med duktiga övervinster, få anställda i förhållande till sin omsättning och vinst, vilket ger ett visst utrymme till belöningar.
 
Frågan är också varför CSN är den drivande kraften bakom själva överklagandet? CSN skulle ju faktiskt erhålla den större delen av sin fordran, emedan domslutet nu innebär att de kommer att erhålla en mycket mindre del, beroende på fördelningsreglerna. Arbetar CSN åt inkassobolagen och är därmed villiga att jämka sitt krav till fördel för ökade vinster hos inkassobolagen? Vems talan för då CSN egentligen? Inte är det statens i alla fall. Kanske är det inte CSN som helhet som agerat konstigt utan det kanske är den enskilde handläggaren/juristen på myndigheten som inte tänkte "hela vägen".
 
Helt klart är i vart fall att lagstiftningen fortsätter att tappa mark som beslutsvägledning och anarkin som börjat spira inom domstolarna får allt starkare fäste och detta kan i och för sig bero på ett visst maktbehov bland de som dömer.
Frågan är också om folk som talar om att Sverige är ett mycket korrupt land, är så fel ute, egentligen? Jag har inget svar, men jag har inget direkt att argumentera emot när det kommer till den frågan, för det finns inget konkret som talar för att Sverige INTE skulle vara korrupt.
 
Frågan är om inte vår lagstiftningsprocess spelat ut sin egen roll? Frågan är om det inte vore enklare att skippa omvägen via Riksdagen, och låta HD bestämma direkt. HD bestämmer ju ändå, oavsett vad lagstiftaren (riksdagen) sagt. Inte heller bryr man sig om vad Europadomstolen säger, så frågan är vad vi ska med alla lagar och regler till.
Det enda som man med säkerhet kan säga är att urinering utomhus leder till påföljd och reklamen på TV ökar och blir sämre. Allt annat är ett töcken av osäkerhet.
 
Och nu när alla partier utom moderaterna är för att man genomför Insolvensutredningens förändringar, så innebär ju faktiskt det att man uppnår majoritet i Riksdagen, även utan SD:s hjälp! Frågan är om valppartierna vågar stå för sin uppfattning och rösta emot moderpartiet. Det är ju som att gå emot sin sektledare, eller han kanske de facto är det också? *Huga*
 
 
 
Andra bloggare:
 
 
Forum för överskuldsatta: Svenska Gäldenärsföreningen Fresh-Start
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om HD Högsta Domstolen Fresh Start Svenska Gäldenärsföreningen
 
 

4 kommentarer:

  1. Vilket välskrivet inlägg Roger! Mycket bra. /Livsrop

    SvaraRadera
  2. Nu kommer alla Inkassoföretag att jubla högt igen. Kapitalet vinner och de skuldsatta förlorar igen.

    Tyvärr kommer det bara att byggas upp en massa luftskulder som aldrig kommer att betalas. Bara säljas runt mellan olika Inkassoföretag. Vilken lysande affärsidé, att tjäna pengar på ingenting.

    Vad bra att Kronofogden ställer upp med sin unika kompetens om det behövs. Hahahaha!

    Tur att man är vad man heter, NoCash!

    SvaraRadera
  3. Jättebra skrivet. Sverige är inte fritt från korruption, tvärtom. Jag har sett massor av den varan.

    Reinfeldt vill så gärna hjälpa Irland på fötter igen genom ett lån vilket Anders Borg motiverar med att det vore förödande för deras ekonomi om inte hjälpåtgärder sätts in för det kan då även drabba England o vissa andra länder i närområdet.

    Hur är det med de överskuldsattas ekonomi och förödelse i det här landet? Det skiter man högaktningsfullt i. Men det gäller att synas utåt. Gissa om det skll bli intressant och se hur skrivelsen till EU tas emot. Och mer skall det bli........

    SvaraRadera
  4. för att få skuldsanering måste skulderna vara så stora att du under din livstid inte har möjlighet att helt återbetala din skuld,DÅ får du skuldsanering.
    min man hade skulder på 300.000kr ,det va FÖR LITE för att få skuldsanering!!
    så allt beror ju på inkomst och skuldstorlek.

    SvaraRadera