tisdag 30 november 2010

Allt som händer på TV är inte sant, Kronofogden. Överskuldsättning och evighetsgälderi är inte en fråga om attityder.

Så jävla korkat, Kronofogden...
 
Kronofogden går ut och varnar för att julklappar kan bli en skuldfälla.
 
Till detta är jag ytterst tveksam. Möjligen har de vetenskapliga belägg för detta och då blir det föremål för en vidare diskussion.
Troligare är dock att det handlar om åsikter från myndighetens sida och om deras attityd gentemot människor som lever "på gränsen". Jag tror t.o.m. att de tror att det handlar om attityder hos de som får sin ansökan beviljad, efter kreditprövning. Om det nu är på det sätt som myndigheten säger, så kanske det snarare är så att det är för lätt att låna pengar i Sverige idag. Kanske uppfyller inte kreditprövningarna de krav som lagstiftaren satt? Vad gör man åt detta? Som vanligt ingenting.
 
Däremot ska man med pekpinnar fördriva vanliga människor, för det är lättare att trycka ner brutna människor än starka finansinstitut.
 
Hur som helst, så tror jag inte att det är någon risk för överskuldsättning, för att man köper julklappar. Måhända kan en sådan skuld som därigenom uppkommit halka med "på ett snöre" i ett senare skede. Det är dock större risk för överskuldsättning att bankerna fortsätter att låna ut över 100% av bostadens värde, att banker under statlig tillsyn får hållas med ockerräntor, att en STOOOR mängd människor lever under fattigdomsgränsen, att sjuka inte får ut sin försäkringsersättning, att Kronofogden tömmer enskildas konton för att ge pengarna till inkassobolag och därigenom skapa statliga skulder. I det senare går man ofta från att vara skuldsatt till att bli överskuldsatt och även evighetsgäldenär.
 
Som systemet idag ser ut så är det myndigheter som skapar evighetsgäldenärer. De har inga incitament för att hjälpa människor att komma ur sitt helvete, men de hjälper ofta till att knuffa en skuldsatt över gränsen till "no return", där man är överskuldsatt och troligtvis även evighetsgäldenär.
 
Vi har tillräckligt mycket erfarenhet i Svenska Gäldenärsföreningen Fresh Start, för att med fog påstå att överskuldsättning och evighetsgälderi, INTE kommer av att man köper julklappar. Det kommer uteslutande av att man drabbas av sjukdom, arbetslöshet, företagskonkurs, dödsfall i familjen o.s.v.
Jag har inte sett en enda som kommit till föreningen som haft problem, som har det p.g.a. julklappsinköp. Jag betvivlar att det är någon annan heller i föreningen som sett det.
 
Man skulle t.ex. kunna börja med att se till att människor i Sverige INTE behövde leva UNDER fattigdomsgränsen.
Dock är det politiska beslut, så det lär ju inte hända detta århundrade... De har ju sitt på det torra och drabbas inte... 
 
Problemet är nog att Kronofogden tittat lite för mycket på "Lyxfällan" och tror att allt som händer på TV är sant.
 
 
 
 
 
 
 
Forum för överskuldsatta: Svenska Gäldenärsföreningen Fresh-Start
 
 
 
 
 
 

måndag 29 november 2010

Säkert...

... som amen i kyrkan...
 
...är att Moderaterna INTE vill lösa problemen kring överskuldsättning. Övriga partier vill, men inte moderaterna och frågan är då om de övriga egentligen vill, eftersom de låter moderaterna styra hela frågan.
 
...är att fler och fler i Sverige hamnar under svältgränsen samtidigt som färre och färre tycks bry sig.
 
...är att kvaliten på reklamen i TV blir sämre och sämre. Frågan är om det inte är dags att införa någon form av utbildning kring reklamskapande. Reklamen förstör många människors psykiska hälsa.
 
...är att Kronofogden tömmer ditt konto om du låter lönen stå kvar där och göra dina inköp med t.ex. ditt bankkort. Ta ut pengarna, men göm dem inte i madrassen, för de hittas om Kronofogden gör hembesök.
 
...är att domstolarna i växande omfattning blivit en politisk institution. Lagstiftningens intentioner åsidosätts för att döma utifrån en politisk uppfattning.
 
...är att Kronofogden hellre göder inkassobolagen med utmätta medel, än att se till att de används till att skydda statens kassa. Frågan är på vems uppdrag de arbetar. Statens eller inkassobolagens?
 
...är att vi inte har någon som helst användning eller nytta av Regeringen eller Riksdagen, ni vet våra största bidragstagare, de som lever efter bidragslinjen.
 
 
 
Forum för överskuldsatta: Svenska Gäldenärsföreningen Fresh-Start
 
 

måndag 22 november 2010

Absolut preskription eller införande av regler kring preskriptionsavbrott?

Absolut preskription är något som många längtar efter. Inte för att det skulle göra det lättare att smita undan sitt ansvar, utan för att det skulle bli svårare att skapa s.k. evighetsgäldenärer som hela sitt liv får leva på existensminimum eller därunder. Har man barn hamnar man lätt under existensminimum, om man med existensminimum menar den lägsta nivå som någon enligt lag ska leva på.
 
Absolut preskription finns i bl.a. Finland och fungerar, såvitt jag förstår, bra. Har man inte kunnat driva in skulden efter 15år hos Kronofogden, får man inte längre driva in skulden.
 
Två av de viktigaste argumenten, som jag ser det, för absolut preskription är att kreditgivarna dels blir mer benägna att göra riktiga kreditprövningar och det blir inte längre lika lönsamt att formligen "kasta pengar" efter folk, när staten inte längre stöttar indrivningen oavsett hur dålig krediten är. Räntor på flera tusen procent (!) drivs in av staten.
Dels så öppnar det för att borgenärerna, när en kredit fallerat, blir mer benägna, villiga, till att göra ackord. Idag är det många gånger så att det är svårt att förhandla och det åläggs den enskilde att sköta detta, trots att förmågan för den enskilde många gånger inte räcker till, p.g.a. den utsatta situation man befinner sig i.
 
Man kan få stöd från Budget- och Skuldrådgivarna med sådant, men resultaten skiftar, beroende av hur duktig den kommunala rådgivaren är på att förhandla.
 
Det finns också ett intresse hos inkassobolagen att ha kvar en skuld, hålla den levande. Lever den kan den säljas och det görs mellan inkassobolagen. Man gör detta för att dels omsätta tillgångar och för att reglera sina vinster och därmed skatter till staten (dig och mig).
Allt detta ger att en person med en skuld kan betala skulden flera gånger om, men ändå vara skyldig mer än vad man lånat, vilket inte kan betraktas som annat än barockt.
 
Många gånger är skulderna preskriberade, dvs för gamla för att kunna drivas in. Problemet är bevisningen i dessa ärenden. Högsta Domstolen har ju som bekant sänkt beviskraven i dessa ärenden. Lagen säger att borgenären har bevisbördan, men utifrån hur HD i praktiken värderar bevis, så flyttas en del av bevisbördan till den skuldsatte och det räcker med att borgenären påstår något utan att för den sakens skull BEVISA att det de säger är sant. Det räcker med att det kan vara troligt. I dessa sammanhang är man som enskild INTE oskyldig tills skuld bevisats, utan man är skyldig tills man själv bevisat sin oskuld.
 
Inkassobranschen har avvisat krav på att man delger handlingar, som omtanke för gäldenären, eftersom det innebär merkostnader. Man avvisar idén om ett mer rättssäkert förfarande för att det skulle bli dyrare för gäldenären. Istället vill man hållas med ett system utan krav på bevisning. Konstigt?
Inte alls, eftersom det är lättare att fabricera uppgifter som inte kräver intygande. Inkassobranschen har många gånger blivit påkommen med att uppgifter de inlämnat inte stämmer, handlingar blivit förfalskade osv. Problemet är att man behöver jurister för att kunna komma åt detta i det enskilda läget.
Tyvärr stöttar domstolarna inkassobolagen i detta skeende.
 
Vi har alltså idag en situation där rättsosäkerheten är stor, där preskriptionsavbrott lättvindligt kan fastställas, där skuldsanering inte är ett alternativ, inte ens för de ca 1-2% procent av de överskuldsatta, som tidigare kunnat se fram emot en tid i livet som skuldfri. HD:s nya ställningstagande innebär att andelen sjunker med kanske hälften.
 
Vad man de facto kan göra är att t.ex. införa ändringar i preskriptionslagen. Reglerna i utsökningsbalken och skuldsaneringslagen, verkar ingen vilja ändra. Att införa rättssäkerhet kring preskription kan faktiskt vära en väg att ta oss bort från den bananrepublik som vi faktiskt har blivit.
Man inför bestämmelser om att preskriptionsavbrott endast kan ske genom att gäldenären undanhåller sig betalning, trots att betalningsförmåga finns. Därtill måste domstol fastställa preskriptionsavbrottet, efter särskild ansökan från borgenären.
 
I praktiken bllir detta en mer absolut preskription i de fall där gäldenären de facto betalat så mycket som denne kunnat, medan det för övriga kan bli tal om en förlängning, dvs om man undanhållit betalning.
Man bör ju också då införa ett krav vid inlämnandet av fordran till Kronofogden, om att beslut om preskriptionsavbrott skett, om skulden är tillräckligt gammal för det.
Att det är emot "God Inkassosed" att skicka skulden till KFM, om den är preskriberad, är ju inget som biter på ett inkassobolag. Mycket beror ju på att inget händer om man gör det. Går det så går det, och Datainspektionen som ska utöva tillsyn, är ju den mest tandlösa myndighet som överhuvudtaget existerat.
 
Glöm inte att alla partierna är för ändringar i skuldsaneringen, som Insolvensutredningen föreslagit, UTOM Moderaterna.
 
 
 
 
 
Forum för överskuldsatta: Svenska Gäldenärsföreningen Fresh-Start
 
 
 
 
 


torsdag 18 november 2010

Nu ändrar HD reglerna kring skuldsanering igen

Högsta Domstolen, som är vår högsta domstol och som fattar suveräna beslut, dvs beslut som inte kan klandras har nu ändrat i reglerna kring skuldsaneringen.
Det finns bl.a. ett kriterium för att få skuldsanering och det är att man själv inte kan betala skulderna inom överskådlig tid. Överskådlig tid har förut varit 10-12år. Nu har HD bestämt att överskådlig tid är minst 15år. Jag vet dock inte för vem det är överskådligt med 15år. Jag vet heller inte om det är rimligt att först ha haft skulder hos KFM i 5-15år för att sedan få avslag på sin skuldsanering för att skulderna kan betalas inom 15år. I domen framkommer det också uttryckligen att man vid bedömningen skall ställa kravet att skulderna i princip aldrig skall kunna betalas för att man ska vara aktuell för skuldsanering. I realiteten innebär alltså domen att överskådlig tid numer är aldrig.
 
En fråga dyker såklart upp i mitt huvud när domslutet går på tvären mot vad lagstiftaren sagt och uttryckt. Bedriver HD numer en politisk agenda i egen sak? Har domstolen erhållit någon form av fördel för detta ställningstagande? Inkassobranschen är ju som bekant en mycket rik bransch med duktiga övervinster, få anställda i förhållande till sin omsättning och vinst, vilket ger ett visst utrymme till belöningar.
 
Frågan är också varför CSN är den drivande kraften bakom själva överklagandet? CSN skulle ju faktiskt erhålla den större delen av sin fordran, emedan domslutet nu innebär att de kommer att erhålla en mycket mindre del, beroende på fördelningsreglerna. Arbetar CSN åt inkassobolagen och är därmed villiga att jämka sitt krav till fördel för ökade vinster hos inkassobolagen? Vems talan för då CSN egentligen? Inte är det statens i alla fall. Kanske är det inte CSN som helhet som agerat konstigt utan det kanske är den enskilde handläggaren/juristen på myndigheten som inte tänkte "hela vägen".
 
Helt klart är i vart fall att lagstiftningen fortsätter att tappa mark som beslutsvägledning och anarkin som börjat spira inom domstolarna får allt starkare fäste och detta kan i och för sig bero på ett visst maktbehov bland de som dömer.
Frågan är också om folk som talar om att Sverige är ett mycket korrupt land, är så fel ute, egentligen? Jag har inget svar, men jag har inget direkt att argumentera emot när det kommer till den frågan, för det finns inget konkret som talar för att Sverige INTE skulle vara korrupt.
 
Frågan är om inte vår lagstiftningsprocess spelat ut sin egen roll? Frågan är om det inte vore enklare att skippa omvägen via Riksdagen, och låta HD bestämma direkt. HD bestämmer ju ändå, oavsett vad lagstiftaren (riksdagen) sagt. Inte heller bryr man sig om vad Europadomstolen säger, så frågan är vad vi ska med alla lagar och regler till.
Det enda som man med säkerhet kan säga är att urinering utomhus leder till påföljd och reklamen på TV ökar och blir sämre. Allt annat är ett töcken av osäkerhet.
 
Och nu när alla partier utom moderaterna är för att man genomför Insolvensutredningens förändringar, så innebär ju faktiskt det att man uppnår majoritet i Riksdagen, även utan SD:s hjälp! Frågan är om valppartierna vågar stå för sin uppfattning och rösta emot moderpartiet. Det är ju som att gå emot sin sektledare, eller han kanske de facto är det också? *Huga*
 
 
 
Andra bloggare:
 
 
Forum för överskuldsatta: Svenska Gäldenärsföreningen Fresh-Start
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om HD Högsta Domstolen Fresh Start Svenska Gäldenärsföreningen
 
 

onsdag 17 november 2010

Borg och Reinfeldt bänkade framför TV:n

Borgs och Reinsvälts heliga idol är åter på TV:n och jag tvivlar att de försitter ett tillfälle att suga i sig av denne filosofs visdom... Gordon Gekko FTW
 
Frågan är också om inte Migrationsverket börjar bli smått patetiska. Deras iver att skicka Irakier i döden har faktiskt "slagit över". Verket skäller på Europadomstolen som stoppade Sveriges utvisningar till Irak.
Är migrationsverket de enda i hela världen som inte vet att det pågår ett krig i Irak?
 
Jag vet i alla fall att Migrationsverket och deras jurister har för vana att strunta i Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna och Europadomstolen, och på så vis är det i alla fall positivt att man denna gång hörsammat deras beslut. Ingen regel utan undantag, ni vet...
Det måste svida ordentligt för verkets rättschef Mikael Ribbenvik, som nu inte får skicka Irakier tillbaka in i kriget.
Synd om pojken Livar 13år, som Ribbenvik hann skicka iväg... Jag undrar om Ribbenvik kände glädje då...
 
Undrar om inte hela händelseförloppet påminner lite om en annan historisk händelse, där man skickade iväg människor till en mer eller mindre säker död...
 
Och det gläder mig att Reinfeldts nya tilltalsnamn, Reinsvält blivit så väl etablerat bland våra invånare. Jag beklagar dock anledningen till att han kallas för detta, eftersom det kommer av den politk han för och vad den innebär för väldigt många - svält.
 

tisdag 16 november 2010

Norrköping! Ni äcklar mig lika mycket som den japanska valslakten i Antarktis.

Norrköping, norrköping, norrköping....

Vad är det för fel på den staden? Ja, förutom att de givit oss Gunnar Axén då förstås, som är att betrakta som en livssynd som aldrig förlåtes dem...

Nu är det såhär;
Flicka 12år omhändertas och placeras i fosterhem. Dock sker detta inte i Norrköping, utan i en grannkommun.
I fosterhemmet misshandlas flickan, kränks och tvingas bl.a. att äta sina egna spyor. Efter en tid lyckas hon fly och blir då hemlös. Hon har hela tiden bett socialen om hjälp, men hon har tydligt fått veta att hon ska bo i fosterhemmet.

När hon flytt ber hon om hjälp med en bostad, då hon nu är 17år. Ingen hjälp ges. Hon sover i en gammal fabrikslokal som är "utdömd" och farlig. Socialen vet om detta, men hjälper henne inte.

Tiden går, hon börjar skaffa familj, hon får barn. Socialen tvingas till "pudlar" i TV och de försöker såklart släta över det hela. Som bekant är det ju aldrig någon som gör något fel i den branschen. Det är alltid en rad olyckliga omständigheter, som ingen kunnat råda över och inte kan ta ansvar för.

Hon bor nu kvar i samma kommun och får till viss del lite hjälp av kommunen.
När hon fått barn börjar fosterhemsmamman höra av sig genom nattliga samtal och hotar familjen. Hon ska minsann inte ha några barn och fosterhemsmamman ska göra allt hon kan för att hon ska bli av med sina barn.
Så här fortgår det och det eskalerar. Fosterhemmet är nu anmält på ett antal punkter, inklusive kränkningarna och misshandeln flera år tillbaka i tiden. Hoten anmäls, ofredanden anmäls.

Flickan flyttar till Norrköping. Frågan är om denna stad är en stad från en svunnen tid, där man bevarat ALLT det gamla, såsom häxbränning, döma utan riktig rättegång osv.
I Norrköping arbetar flickans gamla handläggare, som också är polisanmäld, från tiden när hon inte fick hjälp med att komma ifrån misshandeln. Denna handläggare är enhetschef på socialen och bekant med flickans tidigare familjehem.
Familjehemsmamman gör en anmälan till enhetschefen, som hon också är bekant med, på flickan som nu är en kvinna. Anmälaren menar att hon inte är en bra mamma osv. Anmälan är luddig och saknar värden som styrker, t.ex. bevisning.

Det hela leder till ett omhändertagande som först upphävs i förvaltningsrätten, men återkommer efter att socialen "justerat" i sina papper, dvs. "friserat". Man anger fabricerade uppgifter och gissningar såsom sanningar. Om de är påhittade av fosterhemsmamman eller socialen, är oklart. Det är inte helt orimligt att anta att det finns lite av båda.

Nu börjar ärendet även gå emot Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna samt Lissabonfördraget, vilket gör hela operationen ytterst olaglig. Det svåra där är bevisningen och viljan hos åklagare och domare att bry sig om ett sådant ärende.

Att hjälpa den unga familjen är som vanligt inget alternativ, eftersom det kräver mer arbete från socialhandläggarnas sida. I detta fall är det inget alternativ eftersom det inte "passar" den fd fosterhemsmamman.
Jag förstår mycket väl att människor tappar tilliten till vårat "system" och systemet är inte till för människorna utan för de som arbetar inom systemet.

Vad var hennes brott? HON sökte hjälp då hon och dagis misstänkte någon form av diagnos, likt ADHD. Resultatet blev inte en utredning, utan ett omhändertagande, där bristen låg i att HON sökte hjälp. Normalt brukar det vara tvärtom, men inte i Norrköping.

Norrköping! Ni äcklar mig lika mycket som den japanska valslakten i Antarktis.




Läs även andra bloggares åsikter om Förvaltningsrätt Norrköping misshandel domstol socialen socialtjänsten valslakt europakonventionen lissabonfördraget Gunnar Axén

intressant.se

torsdag 4 november 2010

Socialtjänsten..... vinner igen.....

Dummast vinner helt enkelt i denna upp och nervända värld.

Socialtjänsten i Växjö måste sakna motstycke, tänkte jag först, men kom på att det tyvärr är lika illa i de flesta kommunerna.
Det måste ha något att göra med de personer som söker sig till dessa yrken och utbildningen måste helt enkelt vara ofullständig.

Varför är det så få inom Socialtjänsten som vill hjälpa människor, vuxna som barn, som är i behov av hjälp, när deras enda uppgift är just det - att hjälpa människor i behov av hjälp.

Helt klart är att några anställda hos Socialtjänsten i Växjö, borde söka sig till en annan bransch.


onsdag 3 november 2010

Telia suger...





...på riktigt. Jag fascineras över hur synen på kunderna förändrats över tid. Inte bara från Telias sida, utan även från andra företag som är helt beroende av sina kunder.
Man går helt enkelt inte den "extra milen" för att göra kunderna nöjda.

Sony Ericsson är ett annat sådant företag och garantin på deras produkter är i praktiken helt värdelös.


tisdag 2 november 2010

Det offentliga Sverige 2010 i allmänhet och Rättsväsendet i synnerhet, är en värdelöst fungerande apparat


Ingen utredning blir det mot Arkelsten. Ingen är väl förvånad, eller? Hur många gånger leder denna typ av händelser till utredning eller åtal? I de allra flesta fall får vi ingen rättslig prövning, eftersom åklagare för det mesta lägger ned utredningen.

Enheten mot korruption måstge vara landets mest onödiga åklagarkammare. Är de någonsin i domstol? 
De ger ordet "pappersvändare" ett ansikte.


Ett annat exempel som inte heller kommer att leda någonvart är familjen Arkelstens lägenhetsaffärer. Nya Socialförsäkringsministern Ulf Kristersson, har där ett liknande facit, med flera attraktiva lägenheter utan en dag i kö. I hans fall är det extra ironiskt eftersom han under sin tid som Socialborgarråd i Stockholm (2006-2010) lyckats med att få antalet hemlösa att öka, trots att man pumpat in mer pengar i denna verksamhetsindustri. VEM får pengarna? Inte de hemlösa i alla fall.

Ett annat fint exempel på galenskap är den 47-årige kvinnan som dog i cancer efter att läkare gång på gång missat hennes sjukdomstillstånd. 
Den här typen av fall har ökat markant den senaste tiden och det ser tyvärr ut att fortsätta växa. 
Tankarna för mig till tv-serien Scrubs, även fast de i Scrubs verkar otroligt kompetenta i sammanhanget. Klarar läkare idag annat än halsfluss?

Sedan har vi det faktum att vår förre President, Göran Persson, anses vara den mäktigaste vapenlobbyisten. Ingen kränger vapen så bra som han. Jag skriver också President, snarare än Statsminister, eftersom vi svenskar tror att vi har President. 

Detta märks om inte annat när vi går till val. Man röstar inte främst på det parti man vill ha, utan vilken Statsminister man vill ha, eller President. Tydligt är också att fler och fler vill ha det som i USA, med privat finasierad sjukvård, ingen allmän semester mycket begränsad fattigvård och ingen ersättning vid sjukfrånvaro. För detta lockas vi med kaffepengar, vilket svensken såklart nappar på.

För att inte tala om vansinnet i kopplerimålet i Malmö.
Hela ärendet gör mig ordentligt illamående och jag får anstränga mig för att inte bli arg på väggen.
Nåväl, det intressanta (obs! intressant - inte roligt), är att det blev många frikännanden och väldigt låga straff. I sig inget ovanligt, utan snarare kutym. Längden på straffen måste lastas domstolen, som lagt ribban långt tidigare för hur man ser på sexualbrott. I synnerhet mot barn. 
Att andra inte fälls måste lastas åklagarna, som alldeles för ofta har för dåligt underlag. Polisen gör inte ett tillräckligt bra undersökningsarbete och åklagarna anstränger sig inte tillräckligt för att få tillräcklig bevisning. Detta såklart om de begått brottet. Har de inte begått brottet, finns ju per definition inte bevisning att inhämta.

Kort och gott - Det offentliga Sverige 2010 i allmänhet och Rättsväsendet i synnerhet, är en värdelöst fungerande apparat som endast synes tjäna sina egna syften och inte medborgarnas i första hand.