onsdag 21 juli 2010

Varför VILL inte Kronofogden vara opartiska? Varför är det ok att Kronofogden bryter mot lagen hela tiden?

Jag har funderat lite kring Kronofogdens ovilja till att bemöta sveriges invånare opartiskt och neutralt. Svensk lagstiftning säger ju att de SKA vara opartiska. Deras uppfattning om opartiskhet innebär ju som vi vet att de inte tycker att barn behöver mat vid löneutmätning. Detta är en praxis som de mycket effektivt arbetat fram med enda motivering att borgenären i sådant fall får betala för barnens mat.

För det första betalar borgenären INGENTING, möjligen leder det till en viss minskning av vinsten i de målen.
För det andra kan man i sådant fall använda samma resonemang, gällande alla gäldenärens kostnader, t.ex. egen mat, eller hyra osv. Varför stanna vid barnens mat? Är det bara för att handläggarna hatar barn, eller för att de inte tycker att barn bör äta när de är hos en gäldenär, eller är det en bestraffning, likt den som de ägnar sig åt vid auktioner och man vill lära gäldenärerna att om man inte kan betala sina skulder så får barnen svälta?

I ett av de prejudicerande målen från hovrätten skriver Kronofogden följande: "Om kostnader för umgänge skulle betraktas som en kostnad för fullgörande av underhållsskyldighet så skulle borgenären belastas med gäldenärens umgängeskostnader, vilket oundvikligen skulle stå i strid mot skyddandet av borgenärsintresset." Skrivet av Verksjurist Mats Ericsson, Processenheten Stockholm i mål ÖÄ 4277-99 Svea Hovrätt

Kronofogden anser det alltså vara av större vikt att borgenären skyddas, eftersom de antingen ser de som den svagare parten, eller för att de gått på samma universitet, än vikten av att skydda gäldenärens intressen mot för hög utmätning. Gäldenären skall trots allt få behålla tillräckligt för sig och sin familjs underhåll. Följaktligen anser myndigheten inte att umgängesbarn är en del av sin förälders familj i dessa situationer, vilket i dagsläget berör ca 50 000 föräldrar och då minst 50 000barn, men mer troligt ca 100-150 000 barn. Nu är ju barn, bara barn, verkar de tycka och då spelar det inte så stor roll.

I tidningen Protokoll (Kronofogdens tidigare interntidning), kan man läsa följande: "Men Matthias vågar inte gissa om auktionerna är lönsamma eller ej för borgenärerna. – Det är nog mera ett sätt att lära de här personerna att deras saker faktiskt utmäts och säljs om man inte kan betala sina skulder." sagt av Matthias Blomberg på Kronofogdens försäljningsenhet i Stockholm. Ska vi kalla honom Magister Blomberg, eftersom de tydligen har ett uppdrag att LÄRA gäldenärer något?

Till detta kommer det faktum att Kronofogden och Svensk Inkasso nu samarbetar och går ut med ett gemensamt pressmeddelande. Ingen gäldenärsrepresentant får yttra sig, utan det är ett samarbete mellan borgenärssidan och Kronofogden.
http://kronofogden.se/nyheterpressrum/presstjanst/pressmeddelanden/2010/pressmeddelanden/8av10farskuldsanering.5.1a098b721295c544e1f80004807.html

Tidigare var det bara högt uppsatta medarbetare som arbetade åt inkassobolagen (och fortsatt gör, såvitt jag  vet), men nu är det alltså även skuldsaneringsenheten som känner sig nödgade att sluta sig till inkassobranschen för att kanske krossa gäldenärerna.

Frågan är vad nästa steg blir i Kronofogdens arbete mot en opartisk och neutral myndighet, att Adler tar över Svensk Inkasso? Eller kanske Claes Månsson tar över Kronofogden, om han inte redan gjort det, inofficiellt vill säga...

Ta väl hand om er, för staten gör det inte. De tar varje chans de får till att rövknulla dig STENHÅRT. När de är klara säger de glatt att de faktiskt har ett uppdrag och ett regelverk att följa och då kan det vara svårt att gå på toa ett tag efteråt.

Och som kuriosa har Sverige en ny lagstfitning sedan 20091201, Lissabonfördraget. Denna gäller över all annan lagstiftning i Sverige och den är nu vår "högsta" grundlag. Men det struntar Kronofogden i, för de skiter blankt i vad som står däri.
Är det konstigt att människor utvecklar hat och agg mot denna myndighet? Inte borgenärerna då, eftersom svenska borgenärer får mest stöd och hjälp, jämfört med ALLA andra länder i världen. Föga förvånande utmäts svenska gäldenärer hårdast (finns det en koppling?). Men vad gör det, när Kronofogden är en opartisk myndighet och endast skyddar borgenärens intressen? Allt är som det ska i deras värld...



Läs även andra bloggares åsikter om Kronofogden Svensk Inkasso Inkasso utmätning löneutmätning umgängesbarn umgängesförälder Adler Claes Månsson Matthias Blomberg Mats Ericsson

intressant.se

5 kommentarer:

  1. Ja, den verkliga innebörden av ordet "balans" blir bara mer och mer oklar...

    SvaraRadera
  2. Ja du NollKoll. Det är ett härligt system vi lever i. Det är den nedärvda gamla aristokratin som bestämmer i Sverige. Har någon trott något annat?

    Fy f_n!

    SvaraRadera
  3. Det är intressant... jag skulle vilja jobba lite på kronofogden bara för att höra lite snack....

    Tänk vilken fin ammunition de gav oss gäldenärer när de började tala om Balans i alla lägen. Himla bar gjort. Väldigt lätt att debattera om faktiskt :)

    SvaraRadera
  4. Fogden ska ju bli snällare... så nu kanske umgängesbarnen kan få mat och glass hos pappa...

    http://kronofogden.se/nyheterpressrum/nyheter/2010/nyheter2010/kronofogdenvillhjalpahellreanstjalpa.5.1a098b721295c544e1f8000823.html

    SvaraRadera
  5. Fantastiskt. Du är klok du. Men det vet du att jag tycker! :)

    SvaraRadera