lördag 11 september 2010

Svensken - den nya egoistiska amerikanen?

Jag har inte skrivit på ett tag, av flera anledningar. Jag kände dock för att reflektera lite över opinionen och svenskarnas vanor.

Att det socialistiska blocket försvagats sedan Palmes tid råder inga tvivel om. Däremot är skillnaderna inte så ofantligt stora, även om man kan tro det vid första anblick.

I år dyker det dock upp några "nyheter" som ställer till det. 

Detta val är det första såvitt jag vet, som vi har två klara regeringsalternativ - de röda eller de blå. Huruvida (sd) kommer in eller inte spelar såklart roll. I ett sådant läge får troligen inget block egen majoritet, och vi har då olika alternativ framför oss. Ett är nyval, ett annat är en minoritetsregering med en vägran om att samarbeta med (sd) och ett tredje är minoritetsregering med eller utan (sd):s utalade stöd. I en sådan situation tror jag att det sistnämnda alternativet är det som kommer att inträffa, med att det lutar åt ett inåt sett väldigt uttalat stöd för (sd), men utåt sett kanske detta inte är lika tydligt. Vi får då ha den blå regeringen kvar.

Kommer inte (sd) in, så blir läget lite mer hårfint utifrån dagens opinionsläge. Avgörande för hur man lägger sin röst är oftast utifrån den egna situationen och den egna ekonomin. 

Svenskar eller människor, är som regel inga komplicerade djur, utan ganska reptilfungerande. Svenskens beteende har under många år drivits närmre "drömlandet" USA. Sköt dig själv och skit i andra. Fler har det helt enkelt för bra i Sverige. När man har det bra, bryr man sig som regel mindre om "sin nästa". Denna "nästa" får väl också "ta sig i kragen" och rycka upp sig, så får de också det bättre.

Politik handlar ju till syvene och sist om att flytta runt pengar. Man tar från, där det finns och ger till, där det behövs. Gapet mellan dessa båda lägen växer mer och mer ju längre tiden går. Tidigare har borgarna bara kunnat förstöra i 3-4år innan man får börja bygga upp välfärden igen. 

Skulle t.ex. borgarna vinna igen, är det inte säkert att vi minns hur det var med allmän sjukvård i tid för nästa val. I dessa sammanhang är vårat minne väldigt kort, ungefär som en guldfisk, eller kanske t.o.m. ännu kortare. 
Sjukförsäkringen har man t.ex. sagt upp. Ingen är längre behörig att göra skadeanmälan. Man slutar helt enkelt att betala ut ersättning, men alla får fortsätta att betala in premier till försäkringen som ingen längre kan nyttja. Stöld skulle man också kunna kalla det.

Exempelvis lovade Reinfeldt att detta jobb skulle avgöras på om de lyckats minska arbetslösheten och utanförskapet. Arbetslösheten och utanförskapet har ökat under de blåa regeringen och vi får se om det innebär att de blå får söka statsrådspension för de kommande 20-30 åren och då snackar vi inga 80% i några max antal dagar.

Välfärden är så gott som borta och jag hoppas att de blå inte får chansen att vrida kniven det sista varvet.

Vad tror vi då?

Jag tror att de rödgröna vinner och de får ca 49% av rösterna. Alliansen får 47%. SD hamnar utanför.
Tack vare att det är så jämnt, räcker det med ett litet antal röster, som önskar att klyftorna ska fortsätta växa så att de kan bli rikare. Ju fler som finns i botten av pyramiden destor rikare kan toppen bli. Statskassan är för övrigt det enda lagliga pyramidspelet.De som har råd kan köpa sig en plats högre upp i denna pyramid, vilket vi ser exempel på idag.

Frågan är var vi står den 20/9. Blir det massdepression, självmordsvågor eller blir det nytt hopp till människorna och livet, med premiär för en regering med både välfärds-/människokramare och trädkramare och dessutom första gången som vi får en kvinnlig statsminister.

Jag tror att det sistnämnda kan "sticka" i ögonen på folk, eftersom kandidaten är lite för vanlig, hon har fel och brister, vilket inte kan vara tillåtet i det offentliga rummet. Vi vill ju gärna se en ständigt leende, karismatisk, snygg kvinna, som inte har ett enda misstag i sitt liv, ungefär som i USA.

Till sist så undrar jag om det finns någon äldrevård kvar i landet. Om någon vet någon kommun som har det, skriv då gärna en kommentar. Det kan vara bra att veta i framtiden, för egen del och för anhörigas del (vilket blir för min del).




Läs även andra bloggares åsikter om val2010 Rödgröna Regeringsskifte sjukförsäkringen Alliansen Regeringen
 




2 kommentarer:

  1. Tvärr så sitter Alliansen kvar efter valet. Med egen majoritet. Sossarna gör sitt sämsta val på år och dar. Sverigedemokraterna får 7% och blir större än några borgeliga partier.

    Synd men sant!

    SvaraRadera
  2. Det här är så bra skrivet i en sammanfattning...fast jag håller inte med riktigt...jag tror att SD kommer in och att VP kommer in med fler röster att sedan politikerna själva står över vad folket röstar på är solklart då dessa vägrar samarbeta varandra. Om nu vi folket röstar in olikheterna så är för att vi vill ha det så...hur kan då Politiker säga nej till våra röster?

    SvaraRadera